Fericitul Iuliu Hossu, primul cardinal român din istorie și martir pentru credință, ar putea fi declarat Drept între Popoare. Este vorba de un titlu acordat de Statul Israel, prin intermediul Institutului Yad Vashem, martirilor și eroilor ne-evrei care și-au riscat viața, familia și averea pentru a ajuta victimele Holocaustului.
Vestea declanșării procedurii pentru Fericitul Iuliu Hossu i-a fost prezentată azi Papei Francisc, la Vatican, de către președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, a anunțat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop. Episcopul unit din Cluj l-a însoțit la Vatican pe președintele Federației Comunităților Evreiești din România, împreună cu episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, PS Cristian Dumitru Crișan.
Silviu Vexler a precizat că, deocamdată, nimeni nu știe când anume va fi finalizată procedura de decernare a titlului de Drept între Popoare.
Iuliu Hossu ar urma să primească acest titlu post-mortem pentru că, în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, s-a opus naziștilor și a salvat o serie de tineri evrei de la deportarea în lagărul de la Auschwitz. În acea epocă, Transilvania de Nord fusese încorporată în Ungaria. Potrivit relatărilor supraviețuitorilor Holocaustului, Iuliu Hossu, pe atunci episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, i-a îmbrăcat pe tinerii evrei în reverendele studenților de la Academia de Teologie Greco-Catolică și i-a cazat în clădirea episcopiei. În total, aproximativ 60 de reprezentanți ai României au primit până acum titlul de Drept între Popoare. Printre aceștia se numără și Regina Mamă Elena a României.
Iuliu Hossu este descendentul unei vechi familii preoțești și nobiliare românești din Transilvania. El a devenit episcop de Gherla în anul 1917. În 1 Decembrie 1918, el a fost persoana desemnată să vestească mulțimii adunate la Alba Iulia decizia Unirii Transilvaniei cu Regatul României. În perioada interbelică, Iuliu Hossu a mutat capitala eparhiei de la Gherla la Cluj. A fost decorat și apreciat de Familia Regală a României și s-a întâlnit în repetate rânduri cu Regele Ferdinand I, cu Regina Maria, precum și cu urmașii lor la Coroana României.
În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, după cedarea Transilvaniei de Nord, Iuliu Hossu a rămas la Cluj, unde a devenit unul dintre liderii spirituali ai românilor ardeleni. După încheierea războiului, s-a opus instaurării comunismului. Drept urmare, în anul 1948, a fost arestat de bolșevici, în contextul în care autoritățile comuniste au decis interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Atunci când comuniștii i-au propus să își abandoneze biserica și să devină mitropolit, apoi patriarh ortodox, deținutul Iuliu Hossu a răspuns: ”Credința noastră este viața noastră!”.
Iuliu Hossu a fost creat, în anul 1969, primul cardinal român din istorie. A murit pentru credință, în detenție, în anul 1970. În anul 2019, pe Câmpul Libertății din Blaj, Papa Francisc, l-a beatificat, alături de ceilalți șase episcopi greco-catolici care au fost martiri pentru credință în temnițele comuniste.